En boksmadras kan holde i adskillige år ved rigtig brug

Du tilbringer en tredjedel af dit liv i sengen. Så her er en artikel, der hjælper dig til hvordan du sikrer dig, at du vælger den bedste model for dig.

Udskiftning af din boksmadras kan være en udmattende opgave. Ikke alene er der hundredvis af modeller at vælge imellem, men en stor del af, hvad der gør en god, er meget individuelt. En persons luksus er en anden persons rygsmerter.
Endvidere er der spørgsmålet om omkostningerne. Madrasser kan koster fra mange tusinde af kroner, til en beskeden pris. Til en vis grad, er det en kategori, hvor du får hvad du betaler for, langt hen af vejen.

Når du er ude og købe en boksmadras, som du kommer til at sove på hver dag i 10 år, vil du have materialer, der er holdbare og af høj kvalitet. Og højst sandsynligt, vil du ikke finde gode materialer, der kan modstå den daglige anvendelse til under nogle tusinde kroner. Når det er sagt, bør du aldrig betale fuld pris for en madras, du skal altid forhandle prisen og ikke være bange for at forhandle med sælgeren enten for en rabat eller ekstra tilbehør til sengen, såsom en sengeramme, puder, lagner m.m. der skal komme oveni.

Det første du skal se efter er, om der er støtte i boksmadrassen.
Du er nødt til at sætte dig ind i og afprøve hvilke forskellige madras kerner der findes og hvilken støtte de giver dig. Der er typisk fire almindelige typer at vælge imellem: innerspring, skum og latex.

Hvis du kan lide en seng med bounce, skal du se efter en madras med fjederindlæg, den type madrasser har den velkendte bouncy følelse. Du kan stadig vælge, hvor spændstig du ønsker den skal være. Tungere folk har en tendens til at foretrække en tykkere støtte. Spoler, der er indbyrdes forbundet er ekstra holdbare, men individuelle spoler, der hver især er dækket med stof, reducerer bølgeeffekten der sker, når en person på den ene side af sengen bevæger sig.

Hvis du foretrækker et ekstra fast underlag, kan memory skum madrasser være et godt alternativ. De er fremstillet med en polyurethan kerne, som har meget mindre fjedre. Med sådan en boksmadras, får du en madras der gør at du egentlig ikke synker ned gennem det øverste lag. For at bestemme den enkeltes kvalitet, skal man se på, hvor tyk et lag skum der er. Tykkelse kan variere fra 2 til 6 cm, som vil afgøre, hvor dybt du vil synke.
Latex madrasser ligner memory skum modellen i form af fasthed. Naturlig latex (nogle madrasser er syntetisk) er også antimikrobielle, dvs. modstandsdygtig over for skimmel og husstøvmider. Disse boksmadrasser kan være ret pebret, men hævdes at vare op til 20 år eller mere.


Hvis din partner vender og drejer sig hele natten, bør du overveje en innerspring boksmadras med Pocket-spiraler, memory skum eller latex. Disse vil alle have en god bevægelses isolation.
Hvis du har allergi, er skum og latex gode valg, pga. at de begge både forholder sig til iboende antimikrobielle og er modstandsdygtige over for husstøvmider og skimmelsvamp. Hvis du vælger innerspring, skal du sørge for at indramme det i et allergen-resistent dække for at holde irritationen i skak.

Du tror måske, at en længere garanti viser en tillid til produktet, eller et løfte om en vis levetid. Men det er ikke altid tilfældet. Garantien er en markedsførings ting, den dækker generelt producentens fejl, som mest sandsynligt vil afsløre sig selv i løbet af et år.
Mam skal også være opmærksom på, at mange garantier har en masse stående med småt. For eksempel, hvis madrassen er plettet, fordi du ikke har brugt en topmadras.
Man skal også huske at tjekke sin boksmadras løbende, for generelt ønsker fabrikanterne, at udskifte din madras hver fem til syv år, men flere eksperter siger, en god madras skal kunne klare mindst otte eller 10 år.