En diskusprolaps kan komme til udtryk på flere forskellige måder

En "skredet" disk forårsager ofte alvorlige smerter i ryggen. Disken presser ofte på en nerverod, som kan forårsage smerter og andre symptomer i benene. I de fleste tilfælde lindres symptomerne gradvist over adskillige uger. Det sædvanlige råd er, at gøre så mange af hverdagens normale aktiviteter så meget som muligt. Det kan i de fleste tilfælde afhjælpe at tage smertestillende. Fysiske behandlinger som spinal manipulation kan også i nogle tilfælde hjælpe. Det er vigtigt, altid at søge læge og tage beslutninger om behandlingsformer i samråd med lægen, når der er tale om en diskusprolaps. Kirurgi kan være en mulighed, hvis symptomerne vedvarer.

For at forstå hvad det egentligt er der sker, når en disk ”skrider ud”, vil der her komme en kort beskrivelse af, hvordan ryggen er opbygget.
Ryggraden består af mange små knogler kaldet hvirvler. Disse er omtrent cirkulære og mellem hver hvirvel er en disk. Diskskiverne er lavet af stærkt gummiagtigt væv, som er det der gør ryggen ret fleksibel. En disk har en stærkere fibrøs ydre del og en blødere gelélignende mellemdel kaldet nucleus pulposus.
Rygmarven, som indeholder nerverne, der kommer fra hjernen, er beskyttet af rygsøjlen. Nerver fra rygmarven kommer ud mellem hvirvlerne, for at videresende meddelelser til og fra forskellige dele af kroppen.

Når du har en diskusprolaps, vil det sige at en disk faktisk er gledet ud. Dvs. hvad der sker er, at den indre blødere del af disken buler ud gennem en svaghed i den ydre del af disken. En prolapsed disk kaldes nogle gange en herniated disc. Den udbulende skive kan trykke på nærliggende nerver, der kommer fra rygmarven.

Hvem får oftest en diskusprolaps?
I mindre end 1 ud af 20 tilfælde af pludselige (akutte) rygsmerter, er grunden en "skredet" disk. De fleste tilfælde af rygsmerter, er klassificeret som simple lændesmerter. Dette antages at skyldes et mindre problem i en muskel, ligament eller anden struktur i ryggen - for eksempel en anstrengt muskel.
Den mest almindelige alder for at udvikle en diskusprolaps er mellem 30 og 50 år. To gange så mange mænd som kvinder bliver ramt.

Hvad kan være med til at forårsage en prolapsed disk?
Det er ikke klart, hvorfor nogle mennesker udvikler en diskusprolaps og ikke andre, selv når de gør det samme arbejde eller løfter de samme slags objekter. Det ser ud til, at nogle mennesker kan have en svaghed i den ydre del af den berørte disk. Forskellige ting kan udløse den indre bløde del af disken i at glide ud gennem den svækkede yderste del af disken. For eksempel kan et nys, en uheldig bøjning eller et tungt løft i en akavet position medføre ekstra tryk på disken. Hos personer med svaghed i en disk kan dette være tilstrækkeligt til at forårsage en prolaps. Faktorer, der kan øge risikoen for udvikling af en prolapsed disk, inkluderer f.eks. hvis du har et job med mange løft,
et job med mange møder, vægtbærende sport, rygning eller overvægt.

Hvad er de typiske symptomer?
Kraftige smerter fra ryggen der ofte kommer pludseligt. Smerten mindskes ofte ved at ligge fladt og bliver ofte værre, hvis du bevæger ryggen, hoster eller nyser.
Nervesmerter er smerter der opstår, fordi en nerve fra rygmarven trykker mod disken eller er irriteret af betændelse forårsaget af den prolapsede disk. Selv om problemet er i ryggen, vil du føle smerter i nerven oveni i rygsmerterne. Derfor vil du kunne opleve, at du har smerter hele vejen ned i benet. Nervesmerter kan variere fra mild til svær grad, men det er ofte værre end rygsmerter.

Du vil også kunne opleve problemer med tarm og blærefunktionen, normalt ses det som manglende evne til at lade vandet.
Eller det kan også komme til udtryk som svaghed i det ene eller begge ben.
Disse symptomer har brug for akut behandling, for at undgå at nerverne til blæren og tarmen bliver permanent beskadiget. Derfor er det vigtigt, at kontakte læge straks, hvis man oplever disse symptomer.

Der faktisk også nogle mennesker rundt, med en diskusprolaps som ikke har nogle symptomer overhovedet, der kunne lede tankerne i denne retning.
Forskningsundersøgelser hvor rutinemæssige rygscanninger er blevet udført på et stort antal mennesker har vist, at nogle mennesker har en prolapsed disk uden nogle symptomer på det. Det antages, at symptomer hovedsageligt opstår, hvis prolapsen forårsager et pres på eller en irritation af en nerve. Dette sker ikke i alle tilfælde.

Hvis du er i tvivl om du har en disk der er gledet ud, vil din læge normalt være i stand til at diagnosticere om det er tilfældet ud fra de symptomer du har og ved at undersøge dig.
I tilfælde hvor symptomerne ikke aftager, kan det anbefales at der tages et røntgenbillede eller en scanning.
Men som førnævnt er det altid den bedste anbefaling, at tage sin læge med på råd for hvilken Undersøgelses- eller behandlingsform man skal vælge.