Islænderudstyr skal desinficeres inden det medbringes til Island

Denne artikel vil komme ind på nogle ting, der er rare at vide, før end du tager afsted på en ferie til Island, hvor rejsens formål er at ride på de islandske heste og nyde den dejlige natur på Island.
Når du skal ride islandske heste, skal du vide at det er en særlig race, der har sine egne særegne kendetegn, som for eksempel gangart og specielt islænderudstyr til hesten. Så du skal gøre dig klar til at opleve deres unikke gangarter eller måder at flytte sig på. Ud over skridt, trav og galop, kan islandske heste også tölt og tempo. Tölt er en gangart med fire taktslag, som hvis man ikke behersker den, godt kan føles meget hoppende. Hvorimod en almindelig gangart er mere glat eller jævn i bevægelserne. Denne gangart har hjulpet det islandske folk, så de har kunnet krydse deres ru og noget ujævne terræn i århundreder.

Mange vælger at ride på de islandske heste, fordi de er noget mindre end mange andre hesteracer og på den måde virker de ikke helt så skræmmende, som en fuldvoksen stor hest kan gøre. Men uanset hvad du gør, bør du ikke henvise til disse små heste som ponyer. Du kan nemt komme til at støde en islænder eller to. For islændingene er meget stolte af den islandske hest, som er blevet avlet i over tusind år på denne isolerede ø og derfor også er helt racerene. Selvom de er små i staturen, er disse heste meget hårdføre, smarte og stærke.

Når du rider på Island, er det helt normalt, at ride sammen med fritløbende heste, det er den traditionelle måde at rejse i Island. Hestene skiftes mindst en gang om dagen på længere ture. Det betyder, at du kommer til at ride forskellige heste på din ride ferie rundt på Island. Islændinge kan også "pony deres hest", som i det væsentlige betyder at føre en hest ved siden af hesten du rider. Dette gør det nemmere, at ændre hest undervejs på en ridedag.

Alle islandske heste på Island er blevet født på øen. Og for at holde racen fri for sygdomme på denne geografisk isolerede ø, forholder det sig sådan, at når en islandsk hest forlader landet, kan han eller hun ikke vende tilbage. Man tør ikke tage risikoen for, at den kommer tilbage med nogen sygdomme. Ligeledes er det hvis en islandsk hest konkurrerer i konkurrencer uden for Island, så kan den hest ikke vende tilbage. Derfor finder du også mange gode islandske heste konkurrencer på Island, ligesom Landsmot, den halvårlige National Horse Show i Island, som er organiseret i de lige år.

Vil du selv medbringe dit islænderudstyr, hvis du skal på en rideferie på Island, Skal du være opmærksom på, at udstyr som er blevet anvendt i udlandet skal renses kemisk eller steriliseres før det bringes med til Island. Dette, igen, er et forsøg på at holde eventuelle smitsomme sygdomme eller kontaminanter væk fra de rene islandske heste. Islænderudstyr såsom ridestøvler, strømpebukser eller bukser, jakker, hatte, handsker osv. skal vaskes ved 40 °, tør rengøres eller desinficeres inden ankomsten til Island. De fleste veterinære klinikker vil kunne udføre desinficeringen for dig. Sadler, bidsler og andet læder udstyr, kan ikke bringes ind i landet.