Det gode mod det onde

Det er dem mod os. Vi er de gode, og de er de onde. Sådan tænker mange mennesker nok om sig selv. De tænker, at det, de tror på, er det rigtige. Men hvorfor har vi brug for at definere os selv i opposition til andre? Vi skaber en identitet i dette modsætningsforhold. Vi er dem, vi er, fordi vi ikke er som de andre. Opdelingen i det gode og det onde er at sætte dette forhold på spidsen, og de fleste af os tænker nok ikke, at naboen er ond, fordi han stemmer i en anden lejr eller ikke sorterer sit skrald. Men temaet består som et identitetsskabende fænomen - især for de mindste. I børnenes verden er der skurke og helte, politi og røvere >>good guys and bad guys<<. Det er netop i disse tidlige leveår, at skabelsen af vores identitet sætter ind.

At tro på noget
Umiddelbart virker det polariserende at sætte sig selv i modsætning til noget andet. At det, du tror på, er det ”rigtige”. Men omvendt er det vel ret essentielt for en menneskelig eksistens at have en tro på noget i livet. At brænde for en sag eller generelt have en mavefornemmelse for, hvad der er rigtig og forkert adfærd. Derfor er det måske i virkeligheden sundt for børn at lege de gode mod de onde og derigennem lære helt basale adfærdsregler i vores omgang med andre mennesker. Så længe legen forbliver god og ikke udvikler sig til intolerance over for andre trossæt og væremåder.

Superhelte og ninjaer
Superman, Batman og Spiderman er eksempler på tre verdenskendte superheltekarakterer, der kæmper imod onde kræfter. De repræsenterer et værdisæt, som børn kan relatere til - måske i høj grad i kraft af den skarpe opdeling i sort og hvidt, godt og ondt. Gråzonerne kan være svære for et barn at forholde sig til. De bliver indlært i takt med, at barnet bliver ældre. Børn skal have lov til at være børn. De skal lege og have det sjovt i en fantasiverden, hvor de kan være lige præcis dem, de har lyst til. Inden de bliver hentet i børnehaven, skal der være plads til at lege de gode mod de onde. Det er der mulighed for inden for legetøjsuniverset, hvor der findes et utal af udklædningstøj og figurer i skikkelse af superhelte, samuraier, indianere og ninjaer. Netop ninjaerne er populære, fordi de er både hurtige, snedige og effektive krigere. Der findes eksempelvis de amerikanske Ninja Turtles, der består af fire muterede ninjaskildpadder, der kæmper i den gode sags tjeneste. Derudover er der tegneserien om Jackie Chan, der er en fiktionaliseret udgave af aktionsskuespilleren af samme navn. Han er et kampsportsgeni, der besejrer utallige fjender med et par kvikke håndslag og hurtige spark. LEGO Ninjago befinder sig ligeledes inden for den populære ninjagenre på tv. LEGO Ninjago-ninjaerne kæmper i stil med de andre karakterer mod onde kræfter, men de adskiller sig på den måde, at de er lavet af LEGO. De er hoppet direkte ud af børneværelset og ind på tv-skærmen, hvor børnene kan se deres LEGO-figurer komme til live. LEGO Ninjago fås både som legetøj og i kostumeudgaver, så børnene både kan bygge og lege med Ninjago-figurerne i LEGO-verdenen eller klæde sig ud og selv være eksempelvis Kai eller Jay fra den populære tegneserie.