En cloud server giver mulighed for skalering efter behov

I nogle henseender fungerer cloud servere på samme måde som fysiske servere, men de funktioner, de leverer, kan være meget forskellige. Når man vælger cloud hosting, lejer kunderne virtuel server plads frem for at leje eller købe fysiske servere.
Traditionelt er der to muligheder for hosting, shared hosting og dedikeret hosting. Shared hosting er den billigste løsning, hvor serverne deles mellem hosting udbyderens kunder. Kundens hjemmeside vil blive hostet på samme server som hjemmesider, der tilhører andre kunder. Dette har flere ulemper, herunder det faktum, at opsætningen er ufleksibel og kan ikke klare en stor mængde trafik. Dedikeret hosting er en langt mere avanceret form for hosting, hvor kunder køber hele fysiske servere. Dette betyder, at hele serveren er dedikeret til dem og ingen andre kunder man skal dele med. I nogle tilfælde kan kunden anvende flere servere, som alle er dedikeret til deres anvendelse. Dedikerede servere tillader fuld kontrol over ens hosting løsning. Ulempen er, at den nødvendige kapacitet skal forudsiges med tilstrækkelige ressourcer og processorkraft til at håndtere den forventede trafik. Hvis dette er undervurderet, kan det føre til en mangel på nødvendig ressource i travle perioder, mens overvurdere man behovet vil det betyde at man betaler for unødvendig kapacitet.
Med cloud server får hosting kunder det bedste af begge verdener. Ressourcerne kan skaleres op eller skaleres ned i overensstemmelse med forbruget, hvilket gør det mere fleksibelt og dermed mere omkostningseffektivt. Når der er mere efterspørgsel på serverne, kan kapaciteten automatisk øges til at matche efterspørgslen uden dette behøver at blive betalt for på permanent basis. Det er beslægtet med en varmeregning, du betaler for det du har brug for, når du behøver det, og derefter betaler du igen kun for det du har brugt bagefter.
I modsætning til dedikerede servere, kan en cloud server køres på en hypervisor. Rollen som en hypervisor er at styre kapaciteten af ​​operativsystemer, så det fordeles efter behov. Med cloud hosting der er flere cloud servere som er tilgængelige for hver enkelt klient.
Cloud servere tilbyder også mere redundans. Hvilket betyder at der er en server der er som et spejl af den anden og hvis en server fejler, vil den anden tage over.
Nedenfor er en kort opsummering af de vigtigste fordele ved cloud-servere.
Fleksibilitet og skalerbarhed betyder at ekstra ressource kan tilgås efter behov.
Omkostningseffektivitet, betyder at, kunder kun betaler for det, de bruger på et bestemt tidspunkt.
Nem oprettet, Betyder du hurtigt kan være i gang, for en Cloud server kræver ikke meget indledende opsætning.
Pålidelighed, betyder at hvis der er problemer med en server, vil ressourcen forskydes, således at kunder er upåvirkede at problemerne.