Kontanthåndtering kan klares maskinelt og mindske antal af fejl

I dag har næsten alle mennesker et dankort og færre og færre har kontanter på sig, det er både nemmere og hurtigere at køre dankortet igennem end at stå og rode med penge og vente på at ekspedienten får talt byttepengene op. Men der er stadig penge i omløb og for at effektivisere den proces er der begyndt at dukke maskiner op som skal varetage butikkens kontanthåndtering.
Ud over tiden som er en vigtig faktor for stort set alle butikker, så er der også fejl margenen som man har mulighed for at sænke.
Når der er menneske hænder ind over en proces vil der være en vis procentdel af risiko for, at der bliver begået fejl, hvilket vil være væsentligt mindre hvis det er en maskine eller en computer som skal udføre opgaven.
Selve systemet forenkle processen ved at kunden blot skal komme pengene i maskinen og så optæller den kontanterne og sender retur penge tilbage til kunden uden at ekspedienten har haft fat i dem. Flere steder er det kun mønterne der er ved kunden og sedlerne skal stadig over til ekspedienten, men det kan også lade sig gøre at få en maskine som tager imod sedler på kunde enheden. Så kontanthåndtering får pludselig en helt anden betydning.
En helt anden fordel er hygiejnen, især i butikker hvor ekspedienten har kontakt med fødevarer, for penge har som altid været fyldt med bakterier. Men generelt vil det nedsætte smitte kilder, for antallet af bakterier vil blive nedsat væsentligt.
Nogle af de nye modeller er opdateret så de kan håndtere flere forskellige valutaer ikke hver for sig men i samme betalingsproces. Så har man for eksempel både Dk kroner og Euro, så putter man blot alle pengene i på en gang og så styrer maskinen selv at tælle de forskellige valutaer og ramme beløbet, men den vil give tilbage i en valuta.
Maskiner til kontanthåndtering har og så den fordel at pengene ligger i en indbygget boks inde i maskinen, på den måde er man sikret mod tyveri. Og samtidig tjekker maskinen alle mønter og sedler for ægthed, så i stedet for stikprøver som man laver manuelt, vil alle kontanter der kommer igennem maskinen bliver tjekket.