Trampoliner er gode til motion hvis reglerne overholdes

Når vi ser rundt i de danske haver, ser vi oftere og oftere at der står flere forskellige legeredskaber og ikke kun et gyngestativ med en rutsjebane. Der er kommet langt større fokus på at børn skal ud og røre sig, så de ikke bliver små blege børn, der kun sidder inde med deres computer eller Ipads.
Og et af de redskaber som flest vælger at installere i haven er klart trampoliner, den giver god motion samtidig med at børnene kan lege og have det sjovt.
Men samtidig er det også et af de mest omdiskuterede legeredskaber, fordi der er så mange der kommer til skade når de hopper. Men oftest er årsagen hertil at de helst gængse sikkerheds regler ikke er blevet overholdt.
Mange har valgt ikke at have net rundt om deres trampoliner, fordi de mener at det giver børnene og ikke mindst forældrene en falsk tryghed, at der ikke kan ske noget. Det anbefales af sikkerhedsstyrelsen at man har net på, for så kan børnene ikke falde ud over siden når de hopper, der hvor de fleste skader sker, hvor der har været net på er, at børnene kaster sig ud i nettet og så flyver tilbage i den anden. Men det er ikke nettet der udgør faren, men derimod børnene og deres forkerte brug af nettet.
En anden sikkerhedsforanstaltning der er vigtig at holde øje med, er kantbeskyttelsen, den skal være fyldt med skum hele vejen rundt og være monteret så den dækker helt over kantrammen og fjedrene, så børnene ikke kan ryge ned mellem fjedrene og sidde fast.
Det er vigtigt at trampoliner står på en plan overflade, det vil sige at den må gerne stå på en græsplæne, men ikke på en skråning. Der skal også være god plads rundt om den, så er uheldet ude så falder børnene ikke ud og ned på noget hårdt. Der er mange der vælger at grave trampolinen ned, men igen er det en smagssag. Mange mener igen at det er falsk tryghed, fordi børnene hopper bare højere fordi der ikke er så langt ned, hvis de skulle falde ud over.
Der er en sidste regel, som også er årsag til mange skader, når ikke den bliver overholdt og det er at man skal hoppe alene og skal der være flere så max to af gangen, for ellers kan børnene ikke styre det. Det er også vigtigt at de to der hopper sammen, er ca. samme størrelse, for er forskellen for stor, så vil den mindste nemt kunne risikere at flyve ud over kanten.
En anden sikkerhedsforanstaltning som mange glemmer, handler ikke om hvor vidt barnet kommer til skade når det hopper, men derimod om flyvende trampoliner. Der er rigtig mange der ikke for fastgjort dem forsvarligt og når så vi har et godt blæsevejr, så blæser det også rundt med trampoliner. Og når de flyver ind i naboens have og ødelægger drivhuset eller ind i garagen til naboens bil, så bliver det en langt mere dyr affære, end hvad et forankrings sæt koster.