En diskusprolaps operation behøver ikke at skabe utryghed

Der er mange spørgsmål til, hvornår kan og bør der opereres ved en diskusprolaps. Men der er ingen særlig mm måling i en lumbal diskusprolaps, der ville indikere den bedste behandling. I stedet er det lægen der bestemme det bedste behandlingsforløb ved, at se på patientens kliniske situation, herunder faktorer som mængden af ​​smerter en patient har, mængden af ​​handicap og varigheden af ​​patientens symptomer. Skal der laves en diskusprolaps operation eller kan der nøjes med hvile og et genoptræningsforløb.

En diskusprolaps er normalt kun klinisk signifikant, hvis den klemmer en nerve rod. Det betyder mere, hvor disken sidder, fx vil en midterlinje prolaps sjældent klemme en nerve rod og samtidig også hvor stor den enkelte persons rygmarvskanal er. Hvis kanalen er lille, kan selv en lille diskusprolaps klemme en nerve rod. Hvis kanalen er stor, kan selv en anselig en ikke forårsage nogen symptomer. Det afhænger helt individuelt fra person til person.

Opleves der smerter i benene som følge af en klemt nerve rod fra en lumbal diskusprolaps, vil der generelt være et 6-12 ugers konservativ behandling, som indebærer smertestillende medicin, fysioterapi, kiropraktik eller epidural injektioner. Hvis dette mislykkes, eller patienten er i ekstrem smerte, så kan kirurgi være en bedre løsning, for at fremskynde den helende proces.

Hvis patientens primære problem er rygsmerter, er det lidt en anden sag og mere vigtigt, hvordan selve prolapsen ser ud end mængden af ​​diskusprolapser. Hvis der er en masse slid i brusken og sammenbrud af diskplads, og patienten endvidere ikke har fundet smertelindring eller forbedret sin funktionalitet efter omkring seks til tolv ugers aggressiv ikke-kirurgisk behandling, så kan en spinal fusion meget vel komme på tale som næste behandlings metode.

Endelig er det vigtigt at huske, at hvad der virker godt for én patient med en symptomatisk diskusprolaps, fungerer muligvis ikke godt for en anden. Det er også vigtigt at patienterne konsultere en specialist inden for ryg og diskusprolaps operation, for at der bliver bestemt den rette fremgangsmåde, hvad enten der er tale om kirurgiske eller ikke-kirurgiske behandlinger.

Men selvom du vil opleve at du skal have en diskusprolaps operation, er der ikke grund til at være så bekymret for hvor det i gamle dage var en større operation er det i dag et væsentligt mindre indgreb end tidligere.
Lumbar kirurgi henviser til enhver form for kirurgi i lændehvirvelsøjlen eller lænden, mellem en eller flere af L1-S1 niveauer.
Der er to generelle typer af lumbal rygkirurgi, der omfatter de mest almindelige kirurgiske procedurer for lænden, hvor den første er lumbal Decompression.
Målet med en dekompression kirurgi er normalt, at lindre smerter forårsaget af en nerverod der sidder i klemme. Der er to almindelige årsager til et lumbal nerverodstryk, enten fra en lumbal diskusprolaps eller lumbal spinal stenose.
Den anden type er lumbar Fusion, hvor målet med en lumbal fusion er at stoppe smerten ved en smertefuld bevægelse i lænden. Mest almindeligt er, at denne type kirurgi udføres for smerte og invaliditet forårsaget af lumbal degenerativ sygdom eller en spondylolistese.