En diskusprolaps behøver ikke at give dig gener

Der er rigtig mange der døjer med ryg problemer og undersøgelser viser at stillesiddende arbejde eller hårdt fysisk arbejde er to faktorer der spiller en stor rolle i forhold til rygproblemer. Men samtidig er det også kommet frem, at motion har en indvirkning på rygproblemer. I takt med at flere har stillesiddende arbejde eller får for lidt motion, så opstår der også flere tilfælde. Men en anden hyppig årsag til dårlig ryg er diskusprolaps, der er flere of flere der får dem og ellers er vi bare blevet mere bevidste om det.
Hvordan opstår den, hvad er symptomerne og hvordan kan det behandles.
Den kan opstå ved at der sker en nedbrydning i bindevævs ringen i diskus, der medfører den bløde del imellem to diskus poser i mod rygmarvskanalen. Andre faktorer som hårdt fysisk arbejde, faldulykker, trafikulykker eller anden overbelastning af rygsøjlen, kan også medføre til at der opstår en diskusprolaps.
Hvilke symptomer skal man være opmærksom på? Hvis du oplever nedsat kraft eller lammelse samt føleforstyrrelser og også udstrålende smerter til arme eller ben kan der være tale om en skade om en diskus. I nogle tilfælde kan der opstå problemer i forhold til vandladning og afføring.
I langt de fleste tilfælde er det heldigvis ikke nødvendigt med en operation, der kan aflastning og langsom genoptræning være tilstrækkeligt.
Hvis ikke det er nok med en konservativ behandling så er næste skridt en operation. Og hvor hurtigt man kan blive godkendt til en operation afhænger af, hvor længe man har prøvet en konservativ behandling sammenholdt med hvilke symptomer man har. Er der tryk på rygmarven, svære lammelser, manglende kontrol over vandladning og afføring, så kræver det øjeblikkelig kontakt til lægen, som vurderer om der skal en øjeblikkelig operation til.
Skal man opereres findes der to forskellige metoder, en endoskopisk og en mikroskopisk. Den sidst nævnte er den mest anvendte i Danmark, når der skal opereres for en diskusprolaps, og det kræver at patienten er i fuld narkose. Den endoskopiske er en lukket operation, hvor der opereres, der opereres gennem et rør med kikkert og gør derved indgangshullet meget mindre og derved risikoen for arvæv meget mindre.
Men som sagt er det ikke den mest anvendte her i landet.