Madrasser skal købes efter størrelse, drøjde og anvendelsesbehov

Der er mange der lider af søvnløshed eller ganske enkelt ikke ikke føler sig udhvilet når de vågner om morgenen, efter at have sovet en hel nat. Og der kan være mange årsager til, hvorfor det er sådan. Men en af forklaringerne kan være om man har den rigtige madras at sove på.
Men det næste er så hvordan vælger man de rigtige madrasser til sin seng?
Denne artikel vil prøve at komme ind på et par af de vigtigste faktorer og på nogle af de forskellige madrastyper der er på markedet.

En af de første faktorer er, at den skal være stor nok, der er ikke noget mere irriterende end at skulle krølle sig sammen, for at kunne være på den. En tommelfinger regel er, at den skal være 90 cm. bred til en voksen person og gerne 20 cm. længere end ens højde. Er man typen der ligger meget uroligt om natten, kan det være en fordel at få en der er større, især i bredden, så man ikke har følelsen af at man falder ud af sengen.
Man skal også være opmærksom på, at man får en madras med den rigtige hårdhed. Det er nemlig ikke ens for alle hvilken hårdhed der er bedst for den enkelte.
Førhen hed det sig at man skulle ligge så hårdt som muligt, men sådan kan man ikke generalisere det. Der er ligeså stor forskel på madrasser som der er på mennesker, men der findes en simpel måde til hurtigt at få en indikation af, om ens madras er for blød eller hård. Begge dele kan have lige trælse konsekvenser. Når du ligger på ryggen i din seng, skal du kunne få din hånd ind under lænden og føle at der er et jævnt tryk på hele ryggen, der må ikke være luft mellem din hånd og din lænd. Samtidig må hverken hæle eller numsen synke ned, er det tilfældet er madrassen for blød til dig.

Hvis din seng er for hård, kan man kompensere for det med en topmadras, samtidig skåner du også den egentlige madras, så den får en længere levetid. Er den derimod for blød, er der ikke meget andet at gøre en d at kassere den eller give den til en anden, der er lettere end en selv. For der kan ikke kompenseres med en topmadras.
I nogle forretninger har de endda en computerseng, som kan måle hvordan din krop trykker på madrassen og på den måde, kan man meget præcist få oplyst hvilken madras der vil give dig den mest optimale støtte.

Når vi taler om madrasser findes der flere gode bud, alt efter hvilke behov den skal opfylde. Der er springmadrasser, boksmadrasser, skummadrasser, koldskummadrasser eller skumlatexmadrasser.
De madrasser der ligger nederst på listen er skummadrasser og boksmadrasser og det skyldes kvaliteten og en boksmadras kan ikke vendes, så man vil opleve at den vil blive hurtigere slidt end nogle af de andre modeller.
Rykker vi et tand op af stigen, så kommer vi ind på koldskums madrasserne. De er byget af mere uensartede celler og derved bliver den mere fleksibel og giver en bedre ventilation.

På toppen af listen kommer springmadrassen og skumlatexmadrassen. Springmadrasser har vi kendt til i mange år, men de er blevet væsentligt bedre de senere år. Da det er en løs madras, kan man vende den om og det anbefales også for at slidtagen fordeles jævnt og forlænger madrassens levetid.
Vælger man skumlatex får man en madras i naturgummi og på grund af de mange åbne huller, kan kroppen nemt ånde, mens man sover. En anden fordel er, at den samtidig er allergivenlig, men den koster typisk også to til tre gange mere end koldskummadrasser.